Lassila & Tikanoja Oyj

Lassila & Tikanoja on palveluyritys, joka tekee kiertotaloudesta totta. Yhdessä asiakkaidensa kanssa he pitävät materiaalit ja kiinteistöt mahdollisimman pitkään tuottavassa käytössä sekä tehostavat raaka-aineiden ja energian käyttöä. Lassila & Tikanojan tavoitteena on jatkuvasti kasvattaa toimintansa hiilikädenjälkeä eli positiivista ilmastovaikutusta. L&T toimii Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2020 oli 751,9 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää 8 100 henkilöä. L&T on listattu Nasdaq Helsingissä.

”Haastekilpailu Industryhackin kanssa auttoi meitä käynnistämään kokonaan uuden liiketoimintaperheen”

– Sebastian Aniszewski, Business Director, Lassila & Tikanoja

Yhteistyömme

Projektin ensisijaisena tavoitteena oli etsiä keksiä uusia kiertotalouden digitaalisia palveluita kuluttajille. Toisena tavoitteena oli muuttaa yhtiön organisaatiokulttuuria ja tekemään asioita eri tavalla. Kolmas tavoite oli laajentaa käsitystä siitä, millä eri tavoin L&T voisi hyödyntää heidän olemassa olevaa dataa.

Järjestimme L&T:lle haastekilpailun, jossa etsittiin heille potentiaaliset kumppanit kiertotalouden digipalveluiden kehittämiseen. Haastekilpailussa yhteistyötä kokeiltiin kiinnostavimpien kanssa.

Yhteistyön tulokset

Yhteistyön tuloksena syntyi uusi palvelu nimeltään Helpponouto, joka on nopea ja helppo tapa hankkiutua eroon tavarasta. Asiakas tilaa noudon ja L&T lähettää kaksi henkilöä hakemaan tavarat ja kuljettaa ne kierrätykseen. Toisena tuloksena projekti käynnisti Lassila & Tikanojan kulttuurinmuutoksen näyttämällä ja osallistamalla henkilöstöä työskentelemään haastelähtöisesti, kokeiluja ja oppimista arvostaen. Myöhemmin Helpponoudon rinnalle on muodostunut Helppo-palveluiden tarjooma, jossa Helpponoudon on lisäksi toimii myös Vaihtolava -palvelu sekä Suursäkki -palvelu.

Video

”Suurimmat hyödyt L&T:lle olivat selvästi kulttuurinmuutos, missä saimme erinomaisen alun tehdä töitä eri tavalla. Konkreettisin tulos oli tietenkin palvelu, josta on tullut oikea liiketoiminta meille.”

– Ville Simola, Digimentalisti, L&T

Video

Liiketoimintajohtaja Sebastian Aniszewski kertoo Helpponouto -palvelun synnystä ja sen tuomista opeista uuden liiketoiminnan synnyttämisessä. Keskeisiä oppeja uuden liiketoiminnan synnyttämisessä.

1. Ole kärsivällinen, sisäinen startuppi ei välttämättä kasva parissa vuodessa 10M€ liikevaihtoon.
2. Kun pääset skaalaus -vaiheeseen, pidä huoli että myös uusien kokeilujen luomista jatketaan.
3. Luo tapa ottaa toimihenkilöt mukaan kokeilujen suunnitteluun ja jopa toteutukseen, jotta kulttuurinmuutos tapahtuu.
4. johdon sitoutuminen ei riitä, heidän tulee olla innostuneita. Haastettelijana Industryhackin toimitusjohtaja Mikael Hautala.